Beesphere Dome
Voor Reaktor21 ontwikkelde SMO de Beesphere Dome. De Beepod is een tijdelijke, sociale en ecologische sculptuur voor bijen en biodiversiteit in de stad.
De Beepod brengt onder andere op een artistieke manier de bijencrisis en het potentieel van bio-diversiteit in de stad onder de aandacht. De eerste constructie is te bezichtigen in Gentbrugge.
‘Beesphere’ is een artistiek, sociaal en wetenschappelijk dat aan de bestuiverscrisis werkt. Beesphere wil bijensculpturen en insecten-achitectuur optrekken op ongebruikte kavels in de stad. De centrale beepod fungeert als een soort biodiversiteitsbarometer in de stadswijk en is de navel waarrond andere creatieve en artistieke manouvres kunnen ontstaan. We kunnen op deze wachtvelden in de stad experimenteren voor de bouwvergunning wordt uitgereikt. Beesphere wil aan nieuwe ecologiën voor stedelijke omgevingen werken met kunstenaars, architecten, wetenschappers en lokale gemeenschappen. De eerste sculptuur, de Beepod01 heeft een verwijderbare textielschil gevuld met vruchtbare bodem gemonteerd op een sterk ‘geodesic’ frame (Buckminster Fuller) met irrigatiesysteem, waardoor deze als levende sculptuur snel gaat verwilderen. Als de Beepod moet vertrekken, doen we zijn textieljas af en gaat alles onze container in. De bijen gaan mee. De beepod is de artistieke navel van nieuwe levendige invullingen in de stad.
SMO ontwikkelde de stalen constructie die het frame vormt van de Beepod.
Meer informatie over het Beesphere project kan je vinden op hun website.
Meer weten? Neem contact op met SMO voor details en prijzen.